Er is geen zekerheid, er is alleen avontuur (visie)

Lux achtergrond negatief

JIJ – als vormgever van je eigen leven

Misschien sta je net als ik open om het leven te ontvangen en zie je ook wel dat het niet altijd stroomt, of zijn er uitdagende gebeurtenissen, die iets onverwachts in je los maken. Misschien verbaas je je over je eigen reacties en lijken ze niet passend in het moment. Of misschien ben je nieuwsgierig of gedreven om een antwoord te vinden of zie je kans om steeds meer los te laten en in de stroom van het leven te volgen.

We worden gevormd door onze ervaringen en beïnvloedt door (het karma van) onze ouders en cultuur. Als we jong zijn, open en ontvankelijk, vangen we alle indrukken van onze omgeving op. Dat begint al in de buik van onze moeder. We leren hoe we deze emoties kunnen verwerken. Dit doen we in de veilige armen van onze moeder, vader of verzorgers.

Als deze liefdevolle opvang structureel ontbreekt of soms niet beschikbaar is – voelen we ons niet “gezien” in onze angst of verdriet. We vinden dan een manier om met onze emotie om te gaan. Dit is op dat moment intelligent. Maar als dit gedrag een makkelijke uitweg is, komen we erin vast te zitten. We hebben de herinnering eraan opgeslagen in ons lichaam. Daarom halen we deze reactie elke keer uit de kast als we getriggerd worden.

Je sloot bijvoorbeeld je hart, je sloot je mond en je durft je nog steeds niet volledig te uiten. Je voelde je niet veilig en vond een manier om daarmee om te gaan en je gaat nog steeds relaties aan die niet veilig voelen, want dat is immers bekend terrein. We projecteren het oude op het nieuwe, terwijl dit niets met elkaar te maken heeft. Dit is een belangrijk inzicht en een begin tot (zelf()heling.

Een emotie is een natuurlijke reactie, die ongeveer 10 minuten duurt. Als we langer in de overwelming van de emotie blijven, is er iets uit je verleden niet goed geheeld. We hebben altijd een nieuwe keuze. Mensen zijn veerkrachtig. In rust en openheid kunnen we dingen door ons heen laten bewegen, ze leren loslaten en andere keuzes maken. Ons lichaam is intelligent, flexibel en wetend en heeft een zelfhelend vermogen. Deze holistische kwaliteiten spreek ik aan en leer jij versterken in de meditatieve cirkels die ik begeleid.

JIJ – als mede vormgever van onze collectieve toekomst

De wereld is niet iets buiten ons maar wij zijn er één mee. We vormen als mensen, met de aarde en de natuur een verweven web. Als een van de draden van het web loslaat, verzwakt of zich niet bewust van zijn/haar functie, verandert het web. Als een draad of kruispunt versterkt wordt, heeft dat ook effect op het web.

Alle toekomstscenario’s bestaan al. We kunnen kiezen. Onze keuze wordt ingegeven door ons persoonlijke en collectieve bewustzijn. Als we minder verstrikt zijn met en beperkt worden door ons “verleden”, beïnvloedt dit onze keuzes. Onze voorkeur geeft voeding aan de manifestatie van de toekomst. 

Onlangs zei iemand tegen mij dat de beweging van een vlindervleugel duizenden kilometers verderop een orkaan teweeg kan brengen. Een rimpeling in de zee kan een grote golf worden, dat is misschien beter voor te stellen. Wij – jij en ik – als onderdeel van een systeem, kunnen co-creators van een nieuwe beweging worden.

Kortom transformatie en innovatie begint bij onszelf en bij ons bewuste zijn. 

There is no certainty, there is only adventure (Assagioli)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close