Er is geen zekerheid, er is alleen avontuur (visie)

Lux achtergrond negatief

JIJ – als vormgever van je eigen leven

Misschien sta je net als ik open om het leven te ontvangen en zie je ook wel dat het niet altijd stroomt, of zijn er uitdagende gebeurtenissen, die iets onverwachts in je los maken. Misschien verbaas je je over je eigen reacties en lijken ze niet passend in het moment. Of misschien ben je nieuwsgierig of gedreven om een antwoord te vinden of verlang je ernaar om steeds meer jezelf te zijn.

We worden gevormd door onze ervaringen en beïnvloedt door (het karma van) onze ouders en cultuur. Als we jong zijn, open en ontvankelijk, vangen we alle indrukken van onze omgeving op. Dat begint al in de buik van onze moeder. Deze indrukken moeten we verwerken. We doen dit in de veilige armen van onze moeder, vader of verzorgers.

Als deze liefdevolle opvang ontbreekt of even niet beschikbaar is – voelen we ons niet “gezien” in onze angst of verdriet. De beweging van uitreiken stopt. We zoeken dan een manier om met de angst of verdriet om te gaan (overlevingsgedrag). Kleine gebeurtenissen kunnen van invloed zijn maar natuurlijk ook (levens)bedreigende omstandigheden (lichamelijk en geestelijk geweld, oorlog, dood van een ouder, emigratie). Ons veilige vangnet is van belang.

Dit alles (en meer want we groeien ook nog op in een collectief bewustzijn) zorgt voor levenslange patronen en gewoontes. We slaan de (stress van de) herinneringen op in ons lichaam. Meestal in ons bindweefsel, wat weer verbonden is met ons zenuwstelsel. Op een zwakke plek slaan zich meerdere herinneringen op. Je kent het wel, een terukomend pijntje als je bijvoorbeeld teveel op je neemt.

Naast lichamelijke pijntjes, ziektes, depressies is het mogelijk dat je dissocieert, dat je niet voelt of durft te voelen omdat er dingen gebeurd zijn die te groot waren voor jou als kind om alleen te verwerken. Er waren geen woorden, je hebt je afgesloten en durf je nog steeds niet volledig te uiten. Je hebt je niet veilig gevoeld en gaat relaties aan die niet veilig voelen. Dat is immers bekend terrein. 

Ons lichaam is intelligent, flexibel en wetend en heeft een zelfhelend vermogen. Deze capaciteiten spreek ik aan in de cirkels die ik begeleid.

JIJ – als mede vormgever van de toekomst

De wereld is niet iets buiten ons maar wij zijn er één mee. We vormen als mensen, met de aarde en de natuur een verweven web. Als een van de draden van het web loslaat of verzwakt, verandert het web. Als een draad of kruispunt versterkt wordt, heeft dat ook effect op het web.

Alle toekomstscenario’s bestaan al. We kunnen kiezen. Onze keuze wordt ingegeven door ons persoonlijke en collectieve bewustzijn. Als we minder verstrikt zijn met en beperkt worden door ons “verleden”, beïnvloedt dit onze keuzes. Onze voorkeur geeft voeding aan de manifestatie van de toekomst. 

Onlangs zei iemand tegen mij dat de beweging van een vlindervleugel duizenden kilometers verderop een orkaan teweeg kan brengen. Een rimpeling in de zee kan een grote golf worden, dat is misschien beter voor te stellen. Wij – jij en ik – als onderdeel van een systeem, kunnen co-creators van een nieuwe beweging worden.

Kortom transformatie en innovatie begint bij onszelf en bij ons bewuste zijn. 

There is no certainty, there is only adventure (Assagioli)

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close