Er is geen zekerheid, er is alleen avontuur (visie)

Lux achtergrond negatief

JIJ – als vormgever van je eigen leven

Misschien sta je net als ik open om het leven te ontvangen en zie je ook wel dat het niet altijd stroomt, of zijn er uitdagende gebeurtenissen, die iets onverwachts in je los maken. Misschien verbaas je je over je eigen reacties en lijken ze niet passend in het moment. Of misschien ben je nieuwsgierig of gedreven om een antwoord te vinden of verlang je ernaar om steeds meer jezelf te zijn.

We worden gevormd door onze ervaringen en beïnvloedt door (het karma van) onze ouders en cultuur. Als we jong zijn, open en ontvankelijk, vangen we alle indrukken van onze omgeving op. Dat begint al in de buik van onze moeder. We leren hoe we deze indrukken kunnen verwerken. Dit doen we in de veilige armen van onze moeder, vader of verzorgers.

Als deze liefdevolle opvang ontbreekt of regelmatig niet beschikbaar is – voelen we ons niet “gezien” in onze angst of verdriet. We bouwen onvoldoende veerkracht op om op eigen kracht de gebeurtenissen die op ons pad komen, te verwerken. We sluiten ons hart en zoeken manieren om met tegenslagen om te gaan. Dit is intelligent overlevingsgedrag, maar resulteert op den duur in zich herhalend gedrag. Dit gedrag wordt opnieuw getriggerd in nieuwe situaties en door mensen die we ontmoeten. Kleine gebeurtenissen – vaak misinterpretaties – zijn van invloed maar natuurlijk ook (levens)bedreigende omstandigheden (lichamelijk en geestelijk geweld, oorlog, dood van een ouder, emigratie).

Als we de stress van een gebeurtenis niet verwerken, sluiten we ons hart en slaan we de herinnering op in ons lichaam. Meestal in ons bindweefsel, dit is verbonden met ons zenuwstelsel.

De gevolgen zijn lichamelijke pijntjes, ziektes, depressies. Het is ook mogelijk dat we dissociëren, dat we niet voelen of durven voelen, omdat er dingen gebeurd zijn die te groot waren voor jou als kind om te verwerken. Je sloot je hart, je sloot je mond en durf je nog steeds niet volledig te uiten. Je voelde je niet veilig en gaat nog steeds relaties aan die niet veilig voelen, want dat is immers bekend terrein. 

Onze veerkracht maakt dat we kunnen in meer of mindere mate kunnen omgaan met levensgebeurtenissen. Onze openheid maakt dat we dingen door ons heen kunnen laten bewegen en loslaten. Ons lichaam is intelligent, flexibel en wetend en heeft een zelfhelend vermogen. Deze capaciteiten spreek ik aan in de meditatieve cirkels die ik begeleid.

 

JIJ – als mede vormgever van onze collectieve toekomst

De wereld is niet iets buiten ons maar wij zijn er één mee. We vormen als mensen, met de aarde en de natuur een verweven web. Als een van de draden van het web loslaat of verzwakt, verandert het web. Als een draad of kruispunt versterkt wordt, heeft dat ook effect op het web.

Alle toekomstscenario’s bestaan al. We kunnen kiezen. Onze keuze wordt ingegeven door ons persoonlijke en collectieve bewustzijn. Als we minder verstrikt zijn met en beperkt worden door ons “verleden”, beïnvloedt dit onze keuzes. Onze voorkeur geeft voeding aan de manifestatie van de toekomst. 

Onlangs zei iemand tegen mij dat de beweging van een vlindervleugel duizenden kilometers verderop een orkaan teweeg kan brengen. Een rimpeling in de zee kan een grote golf worden, dat is misschien beter voor te stellen. Wij – jij en ik – als onderdeel van een systeem, kunnen co-creators van een nieuwe beweging worden.

Kortom transformatie en innovatie begint bij onszelf en bij ons bewuste zijn. 

There is no certainty, there is only adventure (Assagioli)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close